|
|
|
...
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt,
45 dkg vaj,
2,4 dl tejföl,
4 tojássárgája,
porcukor.
A töltelékhez:
baracklekvár vagy
dió, esetleg mák, amit legjobban szeretünk.
A lisztet a szobahőmérsékletű vajjal elmorzsoljuk. A tejfölt a tojássárgájával elkeverjük, és az egészet jól összegyúrjuk. ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
35 deka lisztet elkeverünk
1 csomag sütőporral.
A liszt 1/2 részét
25 deka vajjal jól eldolgozzuk, és hűvös helyre félretesszük.
Míg a vajas tészta pihen, a liszt másik részéhez 5 deka porcukrot, 1/2 csomag vanilincukrot, 2 egész tojást, csipetnyi sót és kb. fél deci tejet keverünk, hogy lágy tésztát kapjunk.
A vajastésztát ujjnyi vastagra ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... napi adag két korsó sör. Nem ajánlottak a koffein tartalmú ételek és italok fogyasztása sem. A betegek kerüljék az egyszer már használt olajat, mert növeli a húgysav szintjét. Néhány orvos a liszt és a finomított cukor mennyiségének csökkentését javasolja.
Az étrend legyen hús- és zsírmentes. A hús csak időnként megengedett. Olyan ételeket szabad csak fogyasztani, amely... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
35 dkg liszt
fél teáskanál só
1 tasak szárított élesztő
1 dl meleg tej
4 dkg vaj
10-10 dkg cukor és mazsola
2 tojás
fél teáskanál mandulaaroma
3 evőkanál mák
a közepébe tojás
ELKÉSZÍTÉS
A lisztet és a sót mély tálba zúdítjuk, és rászórjuk a szárított élesztőt. Belekeverjük a te... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nyúlpástétom
Hozzávalók: 1 nyúlgerinc és két comb, 1 tojás, 15 deka szalonna, 10 deka sonka, 10 deka libamáj, 20 deka friss sertéshús, fél deci konyak, törött bors, só. A tésztához: 20 deka liszt, 6 deka vaj, 1 tojás, só.
A pástétomtésztát a következőképpen készítjük el: a lisztet vajjal, tojással, kevés sóval, és langyos vízzel összegyúrjuk, kinyújtjuk és hajtogatj... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 10 dkg vöröshagyma, 2 dkg piros paprika, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg barna liszt, 3 db tojás, 10 dkg zöldpaprika, 1 dl tejszín, só, bors, majoránna, 10 dkg reszelt trappista sajt, 2 dl olívaolaj.
1. A burgonyát megtisztítjuk, és finom reszelőn lereszeljük. A zöldpaprikát, hagymát apró kockára vágjuk, és kevés olajon megpirítjuk. A to... |
|
|
|
|
|
|
|
... a természethez" jelszó jegyében. A zöld hullám nemcsak a politikában van jelen a Föld számos országában. hanem a táplálkozástudományban, az orvostudományban is. A természetgydgyászatot holisztikus orvoslásnak ismeri az Egészségügyi Világszervezet (WHO), és egyáltalán nem elsorvasztására, hanem a fejlesztésére törekszik. Hiszen még ma is a világ lakosságának 87 százalékát hagyomány... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
35 dkg áttört főtt krumpli, 45 dkg liszt, só, 35 dkg nyers reszelt káposzta, 4 dkg élesztő, 2 evőkanál olaj, 2 db tojás, tej, cukor.
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben, majd a többi hozzávalóval együtt jól összedolgozzuk. Kb. 1 órát kelesztjük, utána gyúródeszkára borítjuk, nyújtjuk és apró pogácsákat szaggatunk belőle... |
|
|
|
|
|
|
|
... krumplipüré felhasználására... Hasonlít a magyar krumplislángoshoz.
Hozzávalók:
- fél kg nyers krumpli
- negyed kiló krumplipüré
- kb. negyed kiló liszt
- 2 evőkanál melegvíz
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 evőkanál vaj/margarin
- só, bors
- kb. 1 csésze tej
Elkészíté... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók: 1 kg liszt, pici só, 1/2 kg vaj (margarin is megfelel, de vajjal szerintem jobb), 40 dkg cukor, 2 vaníliás cukor, 1 egész tojás + 1 sárgája, 1 tojás, kenésre, 4 főtt tojás sárgája átpasszírozva, 3-5 citrom, nagyságtól és lédússágtól függően, durvára vágott dió v. mandula a tetejére
A lisztbe passzírozom-reszelem a négy főtt tojás sárgáját, belemorzsolom a vajat es... |
|
|
|
|
|
|
|
... kcal
Angol karácsonyi liba
Hozzávalók 6-8 személyre: 1 liba (kb. 4 kg-os), 1.5 dl sherry (vagy Tokaji), 1 dl Madeira (vagy vörös desszertbor), 1 fej fokhagyma, 2 evőkanál rétesliszt, 2 babérlevél, só, bors.
A konyhakész libát nagy lábosba fektetjük. Leöntjük a sherryvel, és 4.5 dl vízzel. Hozzáadjuk a babért, az egész fej fokhagymát és lefedve 1 órát főz... |
|
|
|
|
|
|
|
Karácsonyi édességek, sütemények
Adventi mákos/diós koszorú
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, 2 cs. Dr. Oetker Instant élesztő, 2,5 - 3 dl tej, 2 db tojás, 6 dkg margarin, csipet só, 1 üveg (2 ml) Dr. Oetker Mandula aroma, mazsola, ízlés szerint
A töltelékhez: 18 dkg őrölt mák/dió, 1 üveg (2 ml) Dr. Oetker Citrom aroma, 10 dkg finomra őrö... |
|
|
|
|
|
|
|
... kcal
Angol karácsonyi liba
Hozzávalók 6-8 személyre: 1 liba (kb. 4 kg-os), 1.5 dl sherry (vagy Tokaji), 1 dl Madeira (vagy vörös desszertbor), 1 fej fokhagyma, 2 evőkanál rétesliszt, 2 babérlevél, só, bors.
A konyhakész libát nagy lábosba fektetjük. Leöntjük a sherryvel, és 4.5 dl vízzel. Hozzáadjuk a babért, az egész fej fokhagymát és lefedve 1 órát főz... |
|
|
|
|
|
|
|
... repedések nagyobbak, hamus vízzel forrázzuk ki többször, és azután töltsük tele hideg vízzel! Vizet ne hagyjunk benne napokig állni!
Tésztagyúrás
A kellő mennyiségű lisztet átszitáljuk, és a gyúródeszka közepére halmozzuk fel. A dombocska közepére kezünkkel kis mélyedést vájunk. Ebbe ütjük bele a tojást, kis sót is teszünk bele, azután kevés vizet, úgyhogy jo... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
30 dkg porcukor, 2 dl méz, 4 tojás, 1 csomag őrölt fahéj, fél csomag őrölt szegfűszeg, 1 púpozott ek. szódabikarbóna, 70 dkg liszt; a díszítéshez 3 tojásfehérje és 30 dkg cukor.
A porcukrot a mézzel, tojással, őrölt fahéjjal, őrölt szegfűszeggel és a szódabikarbónával elvegyített liszttel jól kikeverjük. Kb. fél centi vastagra nyújtjuk, és különböző for... |
|
|
|
|
|
|
|
... szerencse süteményt mi választhatjuk, az szerencsesüti üzenetetét nem.
Szerencsesüti receptje
Szerencsesüti hozzávalók: (kb. 15 db szerencsesüti)
20 dkg vaj
15 dkg liszt
5 tojás
2 dl víz
5 dkg kristálycukor
papírlapok üzenetekkel
Főzés
Felforraljuk a vizet a vajjal és a cukorral. Hozzátesszük a lisztet és fakanállal simára ke... |
|
|
|
|
|
|
|
... nagybácsija kedvéért később a Georges névvel helyettesítette eredeti keresztneveit - csodagyerek volt; alig tízévesen már a párizsi Conservatoire óráit látogatta, zongorázni úgy tudott, hogy volt Liszt-darab, amit a szerzőn kívül csak ő volt képes lejátszani. Tizennégy éves korában rukkolt elő első szerzeményével, a két szopránhangra írt Barcarolával. Ezt néhány - Schumann és Chop... |
|
|
|
|
|
|
|
... föld feletti része a napraforgóhoz hasonlít. Nincs benne annyi keményítő, mint a burgonyában, ezért igen alkalmas lékészítésre. A nem keményítő típusú szénhidrátok és az inulin miatt a holisztikus felfogású gyógyításban is a csicsókát a diabetikus, a hipoglikémiás és a testsúlycsökkentő diéták nélkülözhetetlen részeként ajánlják. Ez a zöldségféle csökkenti az édesség utáni vágyat ... |
|
|
|
|
|
|
|
Előétel:
Virslis tekercs
Hozzávalók:
60 dkg liszt
25 dkg margarin
25 dkg tehéntúró
2 dl tejföl
2 db tojás
1 kávéskanál só
2 dkg élesztő
0,5 dl tej
25 dkg reszelt sajt
5-6 pár virsli (4 hasábba vágva)
Elkészítés:
Langyos tejben futtassuk fel az élesztőt. Közben a liszthez keverjük hozzá a sót... |
|
|
|
|
|
|
|
Anyaghányad: Személyenként 2 db bárányborda ( vagy karaj szelet,) liszt, 2 tojás, reszelt sajt, zsemlemorzsa, 60 dkg karfiol, 10 dkg vaj, burgonya,
Munkamenet: A bárány bordákat kiverjük, bebundázzuk, liszttel,tojással, zsemlemorzsával kevert reszelt sajtban.Forró zsírban óvatosan sütjük, hogy ki ne száradjon, vagy hogy a csontoknál nyers ne maradjon. Sós vizben kifőzünk egy k... |
|
|
|
|
|